Αντηλιακή Προστασία Και SPF

Ο ήλιος εκπέμπει ορατές και αόρατες ακτινοβολίες. Η ορατή ακτινοβολία έχει σημαντική ψυχοδιεγερτική δράση και μας φτιάχνει τη διάθεση. Η υπέρυθρη ακτινοβολία διεισδύει σε βάθος στην επιδερμίδα και είναι αυτή που μας ζεσταίνει και προκαλεί αγγειοδιαστολή και κοκκινίλες. Η υπεριώδης όμως ακτινοβολία ενοχοποιείται για ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση) και καρκινογενέσεις στο δέρμα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (ακτίνες UV) διαιρείται σε τρεις τύπους UVA, UVB, UVC και από αυτές στη γη φτάνουν μόνο οι UVA, UVB.

UVA: Λειτουργεί ύπουλα, γιατί διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας προκαλώντας φωτογήρανση. Ως ένα βαθμό συνδέεται με καρκινογένεση.

UVB: Λόγω μεγαλύτερης ενέργειας που εκπέμπει, προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέεται άμεσα με καρκινογένεση.

UVC: Θεωρείται κυτταροκτόνος και χρησιμοποιείται για αποστείρωση χώρων και εργαλείων.

Ακόμα και σε συννεφιασμένη μέρα το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα. Γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες ενώ το καλοκαίρι πρέπει να απλώνουμε το αντηλιακό και στα σημεία που δεν βλέπει ο ήλιος και δεν ξεχνάμε τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη, τον αυχένα και τα πέλματα που κοκκινίζουν ευκολότερα.
Όταν αγοράζουμε αντιηλιακό είναι σημαντικό να κοιτάζουμε αν ο δείκτης ηλιακής προστασίας παρέχει προστασία και από τους δύο τύπους ηλιακής ακτινοβολίας UVA, UVB.

SPF 15 : Προστατεύει από έγκαυμα κατά 93% περισσότερο από το αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί καθόλου αντιηλιακό.

SPF 30: Προστατεύει κατά 97%.

SPF 50 : Προστατεύει κατά 98%.

Είναι απολύτως σκόπιμο να επαναλαμβάνουμε τη χρήση του αντιηλιακού προϊόντος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 30 λεπτά ή ακόμα πιο σύντομα αν βραχούμε, σκουπιστούμε ή ιδρώσουμε.